De fiets is een belangrijk vervoermiddel in Vlaanderen, met nog heel wat speelruimte. Daarom wil de Vlaamse overheid met haar mobiliteitsbeleid het fietsgebruik behouden en versterken. Schoolgaande kinderen en jongeren vormen daarbij een belangrijke doelgroep. Uit onderzoek1 blijkt immers dat de fiets niet alleen een groot aandeel heeft in het woon-schoolverkeer, maar ook nog een groot groeipotentieel. Momenteel gebruikt men de fiets voor minder dan 40% van de verplaatsingen van en naar school, en dat terwijl 60% van de studerende jeugd in Vlaanderen onderwijs volgt op niet verder dan vijf kilometer van huis. Dat zijn duidelijk fietsbare afstanden voor het merendeel van hen.
Wat houdt hen tegen om het stalen ros van stal te halen? Wel, kinderen, jongeren en hun ouders weten niet altijd welke weg naar school de veiligste is. Dat hangt af van de vervoerwijze die men kiest. De aangewezen fietsroute is niet noodzakelijk de route die ouders nemen waarbij kinderen als passagier in de auto zitten. Het duidelijk (her)kenbaar maken van veilige schoolroutes is een belangrijk aangrijpingspunt om het gebruik van de fiets te verhogen. Een van de instrumenten om dit te realiseren is een 'schoolroutekaart'. Dit is een eenvoudig en handig te gebruiken kaart met uitgestippelde routes om de scholen in een gemeente of stad op een veilige manier te bereiken. De nadruk in dit werkboek ligt op fietsen, maar bij de uitwerking mag evenzeer aandacht gaan naar stappen of het gebruik van het openbaar vervoer.
Met dit werkboek 'Veilige schoolroutes in kaart' willen we een praktisch en toegankelijk naslagwerk realiseren. De doelgroep van dit draaiboek zijn lokale overheden. Het moet een instrument zijn dat de lokale overheden helpt bij het in kaart brengen van 'aanbevolen routes' in een voor de gebruikers leesbaar en goed hanteerbaar eindproduct.
Behalve een uitvoerig stappenplan, bevat het werkboek ook achtergrondinformatie en ideeën om zinvol te werken met de kaartjes. 'Werk mee aan veilige en duurzame schoolverplaatsingen' is de boodschap van dit werkboek!
Het ideeënboek 'Voetgangersvoorzieningen in centrumgebieden' is een aanvulling op het Vademecum Voetgangersvoorzieningen. Het is bedoeld voor wie beroepshalve te maken heeft met de inrichting van openbare ruimten en geeft aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden inzicht in de elementen die openbare ruimten aantrekkelijk maken voor voetgangers.