Mobiel Vlaanderen
   U bent hier :   Mobiel Vlaanderen >  Persbericht > 8,2 miljoen euro nieuwe investeringen in fietssnelwegen

8,2 miljoen euro nieuwe investeringen in fietssnelwegenBRON : Kabinet van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, openbare werken, Vlaamse rand, toerisme en dierenwelzijn
DATUM : 26-03-2018
TEKST :

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maken bijkomend 3,3 miljoen euro aan EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) middelen vrij voor de realisatie van fietssnelwegen. Met deze hefboom worden nieuwe investeringen voor een totale projectkost van 8,25 miljoen euro mogelijk. Concreet gaat het over het wegwerken van missing links en de realisatie van conflictvrije infrastructuur zoals fietsbruggen of fietstunnels. Er wordt een oproep gelanceerd voor nieuwe projecten.

Vlaanderen is nu al een fietsland in het weekend, als talloze wielerliefhebbers de baan op gaan. Tijdens de werkweek gaan vele verwoede fietsers nog altijd in de file staan op weg naar het werk. Nochtans zijn de meeste verplaatsingen korter dan 15 kilometer. Meer dan 30% van de Vlamingen woont op minder dan 7,5 kilometer van het werk. De Vlaamse Regering wil mensen verleiden om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Mobiliteit Economie investeren daarom in vlotte en veilige fietsverbindingen: harde argumenten die zelfs verstokte chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets.

Weyts en Muyters maken € 3,3 miljoen vrij uit het budget EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Zo worden investeringen ter waarde van een totale projectkost van € 8,25 miljoen mogelijk. Het geld gaat naar het wegwerken van 'missing links' in fietssnelwegen: gevaarlijke punten waar de fietssnelweg onderbroken wordt door een grote weg, een spoorlijn of een waterloop. Er wordt geïnvesteerd in fietstunnels en fietsbruggen, zodat de fietssnelweg veel vlotter en veiliger wordt.

"We ontwikkelen de fietssnelwegen samen met de lokale besturen. Onze financiële steun is vaak net dat duwtje in de rug om aan een project te beginnen", zegt Vlaams minister Philippe Muyters: zijn diensten beheren de middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

"De fietssnelwegen zullen dankzij deze extra investering nog verleidelijker worden. Fietstunnels en fietsbruggen betekenen meer veiligheid, snelheid en comfort. Zo wordt de fiets versterkt als een aantrekkelijk alternatief voor de pendelaar", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De oproep voor nieuwe projecten die 'missing links' in fietssnelwegen wegwerken loopt nog tot 31 mei 2018. Alle ingediende projecten moeten ten laatste 6 maanden later van start kunnen gaan.© 2019 - Vlaamse overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken - Afdeling Beleid
De modellicentie voor gratis hergebruik van de Vlaamse overheid is van toepassing op deze website :
zie website vlaanderen.be voor meer info