Mobiel Vlaanderen
   U bent hier :   Mobiel Vlaanderen >  Persbericht > Virtual Reality meet het verkeersgedrag van jonge fietsers

Virtual Reality meet het verkeersgedrag van jonge fietsersBRON : Kabinet van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, openbare werken, Vlaamse rand, toerisme en dierenwelzijn
DATUM : 04-09-2018
TEKST :

De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent heeft een virtual reality test ontwikkeld die nagaat hoe jonge fietsers omgaan met gevaarlijke verkeerssituaties. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeerde € 175.000 in de test en kroop zelf eens op de rollen om zijn verkeersgedrag te testen. "Dankzij deze vooruitstrevende test kunnen we in het hoofd van jonge fietsers kruipen", zegt Weyts. "We willen op die manier beter begrijpen welke gevaarlijke situaties kinderen op tijd herkennen, en welke niet."

Een goeie risicoperceptie redt mensenlevens: gevaarlijke situaties op tijd herkennen, het risico correct inschatten en er goed op inspelen. Jonge fietsertjes hebben echter niet dezelfde kennis als meer ervaren fietsers. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil meer weten over de risicoperceptie van deze kwetsbare weggebruikers. Hij investeerde € 175.000 in een virtual reality test van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent.

De virtual reality test meet en traint de gevaarherkenning bij jonge fietsers. Een 200-tal kinderen krijgt de kans om rond te fietsen in een virtuele omgeving. De proefpersonen krijgen gevaarlijke situaties voorgeschoteld in een volstrekt ongevaarlijke omgeving. Op basis van hun oogbewegingen kunnen onderzoekers nagaan hoe de jonge fietsers omgaan met het gevaar.

"Hoe meer we weten over het verkeersgedrag van jonge fietsers, hoe beter we kunnen inspelen op hun noden", zegt Weyts. "Dankzij deze test gaan we veel bijleren over de gevaren die kinderen bedreigen in het verkeer. Op basis van de resultaten kunnen we bijvoorbeeld de sensibilisering of zelfs de rijopleiding aanpassen. We kunnen de test ook beschikbaar stellen in scholen of opleidingscentra."

"De beschikbare technologie laat ons toe de nodige kennis te vergaren, zodoende we bij deze kwetsbare groep van jonge fietsers kunnen inspelen op de noden", aldus professor Lenoir van Universiteit Gent.

Minister Weyts kroop zelf eens op de rollen om de virtuele fietsomgeving uit te testen. "Deze virtual reality is een fraai staaltje Vlaams vakmanschap", aldus Weyts.© 2019 - Vlaamse overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken - Afdeling Beleid
De modellicentie voor gratis hergebruik van de Vlaamse overheid is van toepassing op deze website :
zie website vlaanderen.be voor meer info