Mobiel Vlaanderen

15 vaste fietstelpunten verspreid over VlaanderenBRON : Kabinet van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, openbare werken, Vlaamse rand, toerisme en dierenwelzijn en Vlaamse Stichting Verkeerskunde
DATUM : 29-07-2019
TEKST :

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft op 14 locaties in heel Vlaanderen fietstelpunten geïnstalleerd. In september volgt nog een 15de locatie in Tienen. Dan zal elke provincie 3Vlaamse fietstelpunten tellen. “Het wordt drukker op veel fietsverbindingen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We zien de laatste jaren duidelijk een sneeuwbaleffect: meer investeringen in fietsinfrastructuur hebben geleid tot meer fietsers die op hun beurt weer meer investeringen in fietsinfrastructuur vragen. We willen de vinger aan de pols houden, zodat we het fietsbeleid beter kunnen onderbouwen. We telden al via meetcampagnes, nu zorgen weook voor vaste telpunten die permanent meten en vaste referentiepunten kunnen vormen”.

Fietstelpunten langs belangrijke fietsverbindingen verzamelen een schat aan nuttige informatie. Dankzij de fietstelpunten wordt bijvoorbeeld duidelijk hoeveel fietsers gebruik maken van de verbindingen, wat de piekmomenten zijn, in hoeverre er nachtverlichting nodig is en ga maar door. De overheid kan die informatie goed gebruiken om het fietsbeleid nog gerichter te maken.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft 550.000 euro geïnvesteerd in 15 fietstelpunten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft al op 14 locaties in heel Vlaanderen fietstelpunten geïnstalleerd. In september volgt de 15de locatie in Tienen. De meeste fietstelpunten bestaan uit tellussen die voor de gebruikers van de fietsverbinding onzichtbaar zijn. De verzamelde data worden wel beschikbaar gesteld als open data, zodat bijvoorbeeld ook lokale overheden hun fietsbeleid beter kunnen onderbouwen en sneller kunnen ingrijpen wanneer de nood hoog wordt.

“We hebben het investeringsbudget voor de fiets in de voorbije jaren opgetrokken naar eenhistorisch hoog niveau en in de komende jaren moet dat fietsbudget verder stijgen”, zegt Weyts. “De data van deze nieuwe fietstelpunten zijn zeer welkom om dat investeringsbeleid te voeden”.

De locaties werden geselecteerd door AWV, in samenspraak met Fietsberaad Vlaanderen, de provincies, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

Provincie Antwerpen

Brasschaat

N1 t.h.v. Voshollei

Balen

N18 ten zuiden van Ongelberg

Heist-op-den-Berg

N15 t.h.v. Kroonstraat

 

Provincie Limburg

Genk

Fietsbrug over N76 (westzijde)

Bilzen

N730 ten noorden van fietstunnel

Bree

Fietstunnel onder N73

 

Provincie Oost-Vlaanderen

Gent

R4 toegang HoGent

Evergem

N456

Aalst

Fietstunnel R41 (t.h.v. Merestraat)

 

Provincie Vlaams-Brabant

Machelen

Fietsbrug E19

Tienen

Albertvest N3/N29 (vanaf september 2019)

Tervuren

N3 (fietssnelweg F29: Brussel-Tervuren)

 

Provincie West-Vlaanderen

Brugge

Fietsbrug over N31/N397

Kortrijk

N43 t.h.v. brug over water

Oostende

N346 (t.h.v. R31)
Link :Meer info over de locaties: